Vilka olika roliga skämt finns det? ?>

Vilka olika roliga skämt finns det?

Naturligtvis går det inte att kunna säga hur många typer av roliga skämt det finns runt om i Sverige men dessa roliga historier tillhör den erfarenhet som människor har sedan flera årtusenden tillbaka igenom historien. Dessutom berättades de innan man börja skriva de historiska dokumenten.

Avsikten med att berätta en rolig historia är att roa och få folk att skratta. Därför skildras de brister som människor har på ett humoristiskt sätt. De typer av roliga skämt som finns numera i den moderna kulturen är ordlekar där man leker med ord i olika kombinationer, observationer mellan skillnader och likheter, practical jokes eller historier med svar/fråga. En rolig vits är egentligen en lek med ord då man utnyttjar likheterna mellan vissa fraser och ord.

Roliga skämt behöver inte vara av verbal karaktär, men kan vara roliga ändå. Då är det oftast att det roliga förknippas med practical jokes. Ett sådant spratt är att, här blir en person som inte har en susning utsatt för något som är ofarligt, men är i en obekväm situation, som i sin tur kan leda till frustration, vilket gör att en humoristisk situation uppstår på denna persons bekostnad.

Det många komiker utnyttjar när de berättar en rolig historia är att använda sig av sina egna erfarenheter och en frisinnad tolkning av de roliga iakttagelser som man har gjort och sett, både skillnader och likheter mellan saker och människor. Denna typ av roliga kvickheter är oftast vanliga, men framför allt tidlösa.

Roliga lustigheter som att ha skojat om personers olikheter beroende på vilken etnisk härkomst man har och vilka skillnader det är, är väldigt vanligt. I vissa fall kan roligheterna uppfattas som stötande och bör användas med eftertänksamhet. Inom denna typ av humor är så kallat ”self-avvärjande” mycket vanligt, vilket innebär att man använder sig själv eller sin familj som exempel och gör narr av egna dråpligheter som man har varit med om.

När det kommer till svar/fråga-humor kan dessa roligheter har olika syften och blandar olika typer av kvickheter i ett och samma skämt. Ett bra exempel på detta är: ”Hur många . . . . krävs det för att byta en glödlampa?” I en sådan vits kan det finnas ordlekar eller humor med tabu, samt olika kulturella observationer. Denna typ av humor tillhör de äldsta humorformerna som finns och är fortfarande aktuell att använda sig av om man vill roa och underhålla människor för att få dem att dra på smilbanden och skratta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *