Skydda ditt barn på internet ?>

Skydda ditt barn på internet

Vi vet alla hur stor nytta internet har. Under de senaste åren har utvecklingen gått framåt i rasande fart och nya enheter och märken kommer ut på marknaden. Idag har man inte bara tillgång till internet på sin vanliga dator, utan även på mobilen, på surfplattor, i klockor och till och med i tv:n. Att internet har blivit så stort är kanske inte så svårt att förstå. Här kan man göra allt från att arbeta, söka information, träffa läkare online, studera, spela på casino med free spins, vara inne på sociala medier och naturligtvis även shoppa från världens alla hörn.

Som vuxen har man vanligt en rätt bra översikt om vilka sidor man vill använda sig av för att undvika en visst typ av innehåll, men för barn är det betydligt svårare. Idag använder väldigt unga barn internet som underhållning, både genom att själv äga en telefon och surfa via denna eller få tillgång till föräldrarnas telefon för att se på film eller t.ex. spela spel. För många är detta väldigt oskyldigt, men bara genom ett enkelt knapptryck kan barnet hamna på sidor som är otroligt opassande för den unga åldern. Som förälder är det mycket viktigt att man har koll på vilka sidor som barnet besöker, vem barnet talar med och vilken sökhistorik som finns.

Det råder delade meningar om hur mycket man bör ha koll på sitt barn och många menar att man måste ge barnet sitt privatliv. När det kommer till internet kan detta dock vara farligt på fler än ett sätt, speciellt med tanke på alla sociala medier där barnet kan bli kontaktat av okända människor. Det finns flera sätt att gå tillväga för den som vill ha en bättre uppsikt på vad barnet gör eller som vill begränsa användandet av specifika hemsidor.

Det absolut vanligaste är att man sätter på ett så kallat föräldralås och på så sätt själv kan välja vilka sidor som barnet ej ska kunna komma in på. Detta är ett mycket smart och säkert tillvägagångssätt, men tyvärr finns det oftast alternativa sidor som man som förälder ännu inte har upptäckt. Ett annat sätt är att bara låta barnet använda sig av internet när en vuxen finns med eller att man kräver att man har tillgång till eventuella lösenord och konton, för att förhindra att just okända människor kommer i kontakt med ditt barn med ett felaktigt motiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *