Hur går ett hörseltest till? ?>

Hur går ett hörseltest till?

Hörselproblem kan uppstå gradvis eller plötsligt och de kan drabba ett öra eller båda. Man kan känna att ljud upplevs svagare eller förvrängda. Kanske kan du få hjälp av en hörapparat. Vid denna typen av besvär är det i alla fall lämpligt att du först och främst får genomgå ett hörseltest.

Ett hörseltest kan göras av en läkare eller en audionom. En audionom är en specialist på utredning av hörseln och kan rekommendera om du behöver rehabilitering i form av till exempel en hörapparat. Det är även audionomen som hjälper dig med utprovning av din hörapparat om detta blir aktuellt. Om audionomen upptäcker något som behöver undersökas av en läkare så kommer du att få remiss till en specialist i öron-näsa-hals eller hörsel- och balansrubbningar.

Undersökningen börjar med att du får svara på frågor om din hörsel. Audionomen kommer att fråga frågor som gäller hur du hör, om du hör dåligt på ett eller båda öronen, gör det ont, känns det som om du har lock eller som ett tryck inne i örat, är du yr, har du tinnitus? Du kan även fundera på din släkt och om det finns någon som hör dåligt.

Därefter undersöker audionomen örat och kontrollerar att trumhinnan fungerar som den ska. Detta görs lätt med en speciell lampa med förstoringsglas. Ibland används även ett öronmikroskop och en tratt med en gummiballong för att kontrollera att trumhinnan är hel och rör sig normalt. Men hjälp av en stämgaffel kan det undersökas om det är skillnad på hörseln i höger och vänster öra. Stämgaffelprovet kan även ge svar på om du har ett ledningshinder eller om skadan sitter i innerörat eller hörselnerven.

Trumhinnans rörlighet kan mätas med en så kallad tympanometer. Detta är en apparat som hålls tätt intill hörselgångens mynning och som med hjälp av en svag ton och en kort tryckförändring registrerar om trumhinnan rör sig som den ska. Om du har en förkylning och det känns som lock för örat så beror detta på att förkylningen gör att trycket innanför trumhinnan förändras och trumhinnan rör sig därför sämre.

Hörselundersökning med hjälp av tonaudiometri är den vanligaste undersökningsmetoden för hörsel. Ofta gör man detta i ett ljudisolerat rum och audionomen undersöker ett öra i taget. Du få under detta hörseltestet sätta på dig hörlurar och lyssna på en serie toner. När du hör en ton så trycker du på en knapp. I en fullständig undersökning ingår också en benledningsmätning. Detta går till så att en slags vibrator sätts mot skallbenet bakom örat och på detta sättet så hör du ljudet direkt in i snäckan i innerörat. Om du hör ljudet bra så kan man konstatera att det inte är något fel på nervcellerna i snäckan, hörselnerven eller nerverna upp till hjärnan.

Talaudiometri är ett annat test där du får höra talade ord som du sedan ska upprepa. Denna typen av hörseltest ger information om du har god nog hörsel för att klara dig i vardagslivet. Testet ger också ett mått på hörselns kvalitet och om det kan hjälpa med hörapparat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *